3 GÜNDE 184 ÜNİTE KAN VE KÖK HÜCRE BAĞIŞI ALINDI
Bartın Üniversitesi’nde ‘Kahramanlık Kanımızda Var’ sloganıyla düzenlenen kan bağışı kampanyası çerçevesinde 3 günde 184 ünite kan ve kök hücre bağışı alındı. 19 Mart Pazartesi günü başlayan bağış kampanyası bugün sona erecek.
23 Mart 2018 Cuma 13:03
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de sürdürdüğü “Zeytin Dalı” operasyonuna katılan Kahraman Mehmetçiğe destek olmak amacıyla ‘Kahramanlık Kanımızda Var’ sloganı çerçevesinde Karabük Kan Bağış Merkezi ve Türk Kızılayı Bartın Şubesi tarafından Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsünde başlatılan kan bağışı kampanyası devam ediyor. Üniversite öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği bağış kampanyasında 19 Mart Pazartesi günü 65 ünite, 20 Mart 55 ünite ve 21 Martta da 64 ünite toplamda 184 ünite kan ve kök hücre bağışı alındı. Bartın Üniversitesi Kızılay Kulübü ve Türk Kızılay Bartın Şubesi Gençlik Kollarının büyük destek verdiği bağış kampanyası bugün saat 20.00’da sona erecek.
Kan bağışı etkinliklerimize devam ediyoruz
Bağış kampanyası ile ilgili bilgiler veren Türk Kızılayı Bartın Şube Başkanı Rıza Çakın; “Afrin’de devam eden operasyonlarımız nedeniyle kan bağışı etkinliklerimize devam ediyoruz. Tabii üniversite öğrencilerimizin etkinliklerimize olan ilgisi bizleri oldukça memnun ediyor. Kan bağışının önemini bilen bir gençliği görünce mutlu oluyoruz. Bilinçli bir gençlik olduğunu söyleyebilirim. Kanın tek kaynağı insan. Bu hayati sıvının başka bir muadili yok. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmakla eş değer. Hiç tanımadığınız insanlara kan bağışlayarak derman olabilir, hatta kan bağışlayarak kendi sağlığınızı da koruyabilirsiniz” dedi.
Kan bağışı neden hayatidir?
Çakın; “Kan kardiyovasküler sistemimizde dolaşan, plazma ve hücrelerden oluşan kırmızı renkli bir sıvıdır. Normal bir yetişkinde 5-6 litre kan bulunur. Bunun yaklaşık yüzde 50-60’ı plazma denilen sıvıdan, kalanı ise hücrelerden oluşur. Kan, alyuvarlar içindeki hemoglobin sayesinde akciğerler ve dokular arasında oksijen ve karbondioksit taşır. Ayrıca besinler ile hormonları gerekli dokulara iletir ve vücudumuzdaki toksik maddelerin atılmasına yardım eder. Vücudun asit-baz dengesini, ısı dengesini sağlar. Kandaki akyuvarlar da vücudu mikroplardan, kanser hücrelerinden ve yabancı maddelerden korur” diye konuştu.
Kan bağışı bilincini oluşturduk
Kan bağışının önemine değinen Çakın, şu ifadeleri kullandı; “Kan bağışı, kan merkezleri tarafından çeşitli kan ürünleri elde etmek için, gönüllü ve kan bağışına uygun donörlerden kan alınmasıdır. Türkiye’de kan bağışı ile ilgilenen Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı birçok kan merkezi ve kan istasyonu vardır. Ama Kızılay bu adreslerin arasında bir adım öndedir. Çünkü Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 82’si Kızılay tarafından karşılanır. Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Kan bağışında oranın bu kadar düşük olmasının ana sebepleri toplumun duyarsızlığı ve konuyla ilgili önyargılardır. Ancak biz bu önyargıları ilimizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızla giderdik. İlimizde kan bağışı bilincini oluşturduk.
Kan bağışının faydaları nelerdir?
Vücudunuz bedeninizin hayati sıvısı olan kanı eksildikçe üretir. Eğer vücutta bir kan eksikliği olursa vücut uyarılır ve yerini doldurmak için yeni kan üretimine başlar. Yani kan verince kan hücreleriniz yenilenir. Bu sayede spor yapmış gibi zinde olur, gençleşirsiniz. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan verdikten sonra kandaki yüksek yağ oranı düşer. Bu durum baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesine katkı sağlar. Kan vermek kemik iliğinin yağlanmasını da önler. Kan bağışının karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma ihtimalini azalttığı yönünde çalışmalar vardır. Yine bazı araştırmalar, kan vermenin kolesterol ve şeker düzeylerini dengede tuttuğunu gösterir.
Ufak çaplı bir check-up
Kan vermek ufak çaplı bir check-up gibi de düşünülebilir. Çünkü her kan verdiğinizde kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama yapılır. Bu sayede AIDS, Hepatit B, Hepatit C, sifiliz (frengi) taramasından da geçmiş olursunuz. Aynı zamanda kan grubunuzu da ücretsiz öğrenirsiniz. Kan bağışında bulunanlara verilen kan sigorta kartı sayesinde, siz ve soyadınızı taşıyan yakınlarınız acil kan ihtiyacı durumunda tüm Kızılay Kan Merkezleri’nde önceliklidir. Kan vermenin belki de en büyük faydası psikolojiktir. Kan vererek hiç tanımadığınız birilerine yardım etmek onurlu bir davranıştır. Ayrıca bağışınız sayesinde birinin veya birilerinin hayatını kurtarma düşüncesi paha biçilemezdir.
Kimler kan bağışlayabilir?
50 kilonun üzerinde, 18 – 65 yaş aralığında, hemoglobin ölçümü normal olan sağlıklı kişiler yılda birden fazla bağışta bulunabilir. Erkekler 90 günde bir yani yılda dört defa, kadınlar ise 120 günde bir yani üç defa kan bağışlayabilir. Son 12 saate alkol alınmaması gerekir.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.