07 Mayıs 2024
  • Bartın5°C
  • Ankara3°C
  • Bolu3°C
  • Kastamonu2°C
  • Zonguldak9°C
  • Karabük5°C

119 ÜNİTE KAN BAĞIŞI VE 73 ÜNİTE DE KÖK HÜCRE BAĞIŞI ALINDI

Türk Kızılayı Gönüllüsü Rıza Çakın, Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 2 günlük kan bağışı kampanyasında toplamda 119 ünite kan bağışı ve 73 ünite de kök hücre bağışı alındığını açıkladı.

119 ünite kan bağışı ve 73 ünite de kök hücre bağışı alındı

10 Ocak 2018 Çarşamba 17:20

Türk Kızılayı Gönüllüsü Rıza Çakın, Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda 2 gün boyunca düzenlenen kan bağışı kampanyasında ilk gün 68 ünite kan ile 40 ünite kök hücre bağışı ve ikinci günde de 51 ünite kan bağışı ile 33 ünite kök hücre bağışı alındığını açıkladı.

Destek olan herkese teşekkür ediyorum

Düzenlenen etkinlikle ilgili bilgiler veren Çakın; “8 Ocak Pazartesi günü saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan kan bağışı kampanyamız sona erdi. 2 gün süren kampanyamız sonucunda 119 ünite kan bağışı ve 73 ünite de kök hücre bağışı aldık. Destek olan herkese teşekkür ediyorum. Şimdi Ulus ilçemizde kan bağışı kampanyası gerçekleştireceğiz. İnşallah buradan da önemli bir bağış sayısıyla ayrılmak istiyoruz. Tüm Ulusluları ve üniversite öğrencilerimizi kampanyamıza destek olmaya davet ediyorum” dedi.

Bir insan yılda ortalama 3 kez kan vermeli

Kan bağışının önemi ile ilgili de bilgiler veren Çakın; “Tüm dünya için kan bağışı oldukça önemli. İnsanların ihtiyaç duyduğu kan bulunamadığı takdirde ölümler olabilmekte. Kimin ne zaman kana ihtiyacı olduğu bilinmez. Her an herkesin başına gelebilecek küçük bir kazayla kan kaybı yaşanabilir ve kan ihtiyacı doğabilir. Kan bağışı belirli süre zarfında yapılıp kullanılmalı. Çünkü bir süre sonra bağışlanan kan kullanılamamaktadır. Ülkemizde de kan bağışı yapanların sayısı oldukça az. Kan bağışı ile kandan bakılarak teşhis edilen problemleri öğrenebilirsiniz. 1 litre kan verdiğinizde kanınızda bir hastalıkla ilgili belirti bulunduğunda bu durum telefonla bildiriliyor. Kızılay bağışlanan kanları toplayarak kan merkezlerine göndermekte ve ihtiyacı olanlara transfer etmektedir. Düzenli kan bağışı yapan insanların sayısı oldukça az olduğundan gereken kan bulunamıyor. Oysa kan vermek sadece ihtiyacı olanın yararına değil kan veren kişinin de yararınadır. Vücut kan verince rahatlar ve bazı değerler dengelenir. Kan bağışı konusunda herkes bilinçlenmeli ve bir insan yılda ortalama 3 kez kan vermelidir” diye konuştu.

Kan bağışı neden hayatidir?

Kan vermenin insan sağlığı açısından da büyük önem taşıdığını belirten Çakın; “Kan kardiyovasküler sistemimizde dolaşan, plazma ve hücrelerden oluşan kırmızı renkli bir sıvıdır. Normal bir yetişkinde 5-6 litre kan bulunur. Bunun yaklaşık yüzde 50-60’ı plazma denilen sıvıdan, kalanı ise hücrelerden oluşur. Kan, alyuvarlar içindeki hemoglobin sayesinde akciğerler ve dokular arasında oksijen ve karbondioksit taşır. Ayrıca besinler ile hormonları gerekli dokulara iletir ve vücudumuzdaki toksik maddelerin atılmasına yardım eder. Vücudun asit-baz dengesini, ısı dengesini sağlar. Kandaki akyuvarlar da vücudu mikroplardan, kanser hücrelerinden ve yabancı maddelerden korur” dedi.

Kan bağışının faydaları nelerdir?

Çakın; “Vücudunuz bedeninizin hayati sıvısı olan kanı eksildikçe üretir. Eğer vücutta bir kan eksikliği olursa vücut uyarılır ve yerini doldurmak için yeni kan üretimine başlar. Yani kan verince kan hücreleriniz yenilenir. Bu sayede spor yapmış gibi zinde olur, gençleşirsiniz. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan verdikten sonra kandaki yüksek yağ oranı düşer. Bu durum baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesine katkı sağlar. Kan vermek kemik iliğinin yağlanmasını da önler. Kan bağışının karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma ihtimalini azalttığı yönünde çalışmalar vardır. Yine bazı araştırmalar, kan vermenin kolesterol ve şeker düzeylerini dengede tuttuğunu gösterir” diye konuştu.

Birilerinin hayatını kurtarma düşüncesi paha biçilemez

Kan vermenin birçok faydası olduğunu söyleyen Çakın; “Kan vermek ufak çaplı bir check-up gibi de düşünülebilir. Çünkü her kan verdiğinizde kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama yapılır. Bu sayede AIDS, Hepatit B, Hepatit C, sifiliz (frengi) taramasından da geçmiş olursunuz. Aynı zamanda kan grubunuzu da ücretsiz öğrenirsiniz. Kan bağışında bulunanlara verilen kan sigorta kartı sayesinde, siz ve soyadınızı taşıyan yakınlarınız acil kan ihtiyacı durumunda tüm Kızılay Kan Merkezleri’nde önceliklidir. Kan vermenin belki de en büyük faydası psikolojiktir. Kan vererek hiç tanımadığınız birilerine yardım etmek onurlu bir davranıştır. Ayrıca bağışınız sayesinde birinin veya birilerinin hayatını kurtarma düşüncesi paha biçilemezdir” dedi.

Kan bağışı nedir ve nerelerden yapılır?

Çakın; “.Kan bağışı, kan merkezleri tarafından çeşitli kan ürünleri elde etmek için, gönüllü ve kan bağışına uygun donörlerden kan alınmasıdır. Türkiye’de kan bağışı ile ilgilenen Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı birçok kan merkezi ve kan istasyonu vardır. Ama Kızılay bu adreslerin arasında bir adım öndedir. Çünkü Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 82’si Kızılay tarafından karşılanır. 50 kilonun üzerinde, 18 – 65 yaş aralığında, hemoglobin ölçümü normal olan sağlıklı kişiler yılda birden fazla bağışta bulunabilir. Erkekler 90 günde bir yani yılda dört defa, kadınlar ise 120 günde bir yani üç defa kan bağışlayabilir. Son 12 saate alkol alınmaması gerekir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.