26 Nisan 2024
  • Bartın17°C
  • Ankara26°C
  • Bolu16°C
  • Kastamonu18°C
  • Zonguldak14°C
  • Karabük22°C

YALI BÖLGESİ BİR BÜTÜNLÜK KAZANACAK

Sercan Engin

19 Şubat 2020 Çarşamba 05:12

Türkiye’nin tek iç limanının Bartın’da olduğunu biliyor muydunuz?

Batı Karadeniz’in Anadolu’ya Anadolu’nun da dışa açılmasını sağlayan ve Türkiye’de tek iç liman olma özelliğine sahip Kırtepe Mahallesi Tersane Caddesi’nde bulunan Bartın Tahmil-Tahliye İskelesi 28 Kasım 1929’dan bu yana hiçbir onarımı yapılmaması nedeniyle var olma mücadelesi veriyordu.

Anadolu’nun dışa açılan kapısı olan Bartın İskelesi için Belediye Başkanı Cemal Akın’ın talimatıyla geçtiğimiz günlerde çalışma başlatıldı.

 Bu ilimiz adına çok önemli bir gelişme…

Geçmişimizi yaşatmak adına her alanda çalışmalar yaparak gelecek nesillere aktarılmasına vesile olan Sayın Başkana teşekkür ederiz.

Bu yazıyı kaleme alırken Yalı bölgesinin eski hali şöyle bir insanın gözünün önünden geçiyor.

Eminim ki sizler de bu yazıyı okurken Yalı bölgesini şöyle bir gözden geçirirsiniz…

Atıl durumda olan, her yeri yıkık dökük insanların gece yürümeye bile çekindiği bir bölgenin şuan ki hali…

Özellikle yaz aylarında bu bölgede yaşanan yoğunluk yapılan çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

İç limanda yapılan bu çalışmalarla Yalı bölgesi tam anlamıyla bir bütünlük kazanacak.

Oturma alanları, Yalı Sevgi Parkı ile Gazhane Parkı’nı birleştiren yürüyüş alanı, 400 kişilik amfi, gıda satış stantları ve tur teknesinin yer alacağı iskelenin belediye ait Taş Ev’in bahçesi ile birleştirildiğinde bu bölge bir bütün olacak.

Bu bütünlüğü sağlayacak olan iskele o kadar önemli ki Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine dahi konu olmuş…

İskelenin geçmişi 1700’lü yıllara kadar dayanıyor. O yıllarda bu iskele keresteciliğin merkezi olarak gösterilebilir.

Bu iskele uzun yıllar Karadeniz’in Anadolu’ya Anadolu’nun da dışarıya açılan bir kapısı olmuş.

Ülke içinde bazı illerden Bartın’a gelen malların dışarıya sevkiyatı bu iskele üzerinden yapıldığı gibi yolcu taşımacılığında da önemli bir yere sahipmiş.

Yük ve yolcu taşımacılığında bu iskele yeniden kullanılamaz mı?

Tahmil Tahliye İskelesi Bartın için önemli bir değerdir. Bu değerin gün yüzüne çıkartılıyor olması ve Türkiye’nin tek iç limanının faaliyete geçirilecek olması çok önemli…

Bu iskele ile ilgili teknik bilgi edinmek için Araştırmacı-Yazar Sayın Çetin Asma’ya sordum. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

Sayın Asma, iskele ile ilgili aynen şu ifadeleri kullandı; “İlk başta dönemin belediye başkanı Samancıoğlu Kemal Bey’in ön ayak olmasıyla Fransızlar tarafından tahmil-tahliye limanı yapılıyor. Tahmil tahliye iskelesinin ağırlığı 862 ton, kitlesi 201 metreküp olup uzunluğu da 90 metre. İskele o zamanda 7 metre uzunluğunda 64 adet kazık çakılarak yapılmış. Daha sonra bu betonarme iskelenin arasına on metre genişliğinde kaldırım döşenmiş. Bunun dışında bir çalışma yapılmamış. Taş iskelenin bulunduğu yerden ırmağa doğru merdivenler vardı ve buralardan küçük motorlara binilirdi. Sayın Başkan dere taşıyla bu limanın yeniden düzenleneceğini söyledi. Çok mutlu oldum. İlimiz için büyük öneme sahip olan bu limanın ortaya çıkartılacak olması gerçekten çok önemli. İnşallah gerekli çalışmaların ardından ırmağın ve iskelenin canlandırılması adına etkinlikler de düzenlenecektir.”

Sayın Asma, çok önemli bir şey söyledi. İskeledeki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ırmağın ve iskelenin canlandırılması adına etkinlikler düzenlenmesinden bahsetti.

Bu iskelenin yeniden gün yüzüne çıkartılması Bartın Irmağı’nın da eski günlerine kavuşmasında önemli bir adım olacaktır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.