28 Mart 2024
  • Bartın23°C
  • Ankara21°C
  • Bolu23°C
  • Kastamonu21°C
  • Zonguldak27°C
  • Karabük23°C

RAMAZAN DAVULU GELENEĞİ YAŞATILIYOR

Büyükkızılkum Köyü Muhtarlığı tarafından Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için mahalle aralarında çalınan davul geleneği yaşatılıyor.

Ramazan davulu geleneği yaşatılıyor

04 Haziran 2018 Pazartesi 08:29

Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için mahalle aralarında çalınan davul geleneği uzun yıllardır sürüyor. Eski zamanlarda daha da meşhur olan bu gelenek artık günden güne yok oluyor.  Teknolojinin gelişmesi ve insanların uyanmak için teknolojik cihazları tercih etmesi bu geleneğin arka plana atılmasını sağladı. Ancak şu bir gerçek ki "Ramazan davulu" Ramazan ayının olmazsa olmaz bir geleneği... Ramazan davulu ve manileri, Ramazan ayının vazgeçilmez eski geleneklerinden biri.

“Hoş geldin ya şehri-i Ramazan”

Ramazan ayının ilk günleri “Hoş geldin ya şehri-i Ramazan” nakaratlı güftelerle Ramazanın gelişinden duyulan sevinç maniler eşliğinde insanların Ramazan duygusunu sonuna kadar yaşamalarını sağlıyor. Oruç tutan Müslümanları sahura kaldırmak için kullanılan bu çalgı davulcu tarafından mahalle mahalle gezilerek yerine getirilen bir gelenek. Çok eski zamanlarda günümüzdeki gibi teknolojik cihazlar bulunmadığı için davul ile insanların uyanması sağlanıyordu. Osmanlı Devleti döneminde başlayan bu uygulama bu zamanda az da olsa yerine getiriliyor.

Büyükkızılkum Köyü geleneği yaşatıyor

İlimizde de Büyükkızılkum Köyü’nde uygulanan bu geleneğe köylü vatandaşlar sahip çıkıyor.  Büyükkızılkum Köyü Muhtarlığı tarafından Ramazan ayında halkı sahura kaldırmak için mahalle aralarında çalınan davul geleneği yaşatılıyor. Her Ramazan ayında köyün gençleri tarafından Ramazan ayının olmazsa olmaz bir geleneği olan Ramazan davulu çalınarak, maniler söyleniyor.

Geleneklerin unutulmaması gerekiyor

Vatandaşların isteği üzerine Ramazan aylarında sahur vakitlerinde davul çalındığını belirten Büyükkızılkum Köyü Muhtarı Ersin Değer; “Yıllardır bu geleneğimizi sürdürüyoruz. Bu talep de vatandaşlardan geliyor. Köyümüzün gençleri mahalle mahalle gezerek, davul çalışıyor. İnsanları maniler söyleyerek sahura kaldırıyorlar. Bu geleneğin yaşartılması önemli. Geçmişten gelen önemli geleneklerin unutulmaması gerekiyor. Bizler de muhtarlık olarak bu geleneğin yaşatılmasını sağlıyoruz. Vatandaşlarımızdan da olumlu tepkiler alıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu geleneği yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.