16 Nisan 2024
  • Bartın15°C
  • Ankara13°C
  • Bolu14°C
  • Kastamonu12°C
  • Zonguldak15°C
  • Karabük16°C

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KOÇ, KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ İLE İLGİLİ VATANDAŞI UYARDI

İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülen ve halk sağlığı sorunlarına yol açan önemli bir viral enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İl Sağlık Müdürü Koç, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili vatandaşı uyardı

19 Temmuz 2018 Perşembe 10:51

İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülen ve halk sağlığı sorunlarına yol açan önemli bir viral enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Koç; “Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir. Daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte; Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Hastalık kene tutunmasından bulaşan sonra 3-14 gün içinde ortaya çıkar.3-14 gün içerisinde;  Ateş, Halsizlik, İştahsızlık, Karın ağrısı, Baş ağrısı, Bulantı, Kusma, İshal şikâyetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Sağlık kuruluşuna başvurulmalı

Hastalığın Temmuz ayında ortaya çıktığını belirten Koç; “Hastalık Mart-Eylül ayları arasında görülmekte en fazla Temmuz ayında ortaya çıkmaktadır. KKKA hastalığının aşısı yoktur. Ancak aşı geliştirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. KKKA tedavisinin temelini destek tedavisi oluşturur. İhtiyaca göre kan ve kan ürünlerinin verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hastanın sıvı ve elektrolitlerinin takibi, semptomatik tedavi ve varsa organ yetmezliklerine yönelik tedavi yapılır.  Kene tutunmaları sıklıkla ağrısız olduğu için, genellikle kişiler keneyi tutunduktan çok daha sonra (günlerce), hatta kene kan emerek şiştikten sonra fark ederler. Vücuda tutunmuş kene görüldüğünde; Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Eldiven,  naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.  Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. Vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmayın, ezmeyin, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökmeyin ve üzerine sigara bastırmayın. Bu kapsamda; İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Uzm. Dr. Elif Köse  tarafından hizmet içi eğitim düzenlenerek sağlık personeline bilgilendirme yapıldı. Halka yönelik bilgilendirme kapsamında yaz kuran kurslarına 16 Ağustos’a kadar Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı hakkında farkındalık eğitimleri Uzman Dr. Gülser Doğan tarafından verilecektir” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.