23 Nisan 2024
  • Bartın18°C
  • Ankara21°C
  • Bolu18°C
  • Kastamonu18°C
  • Zonguldak17°C
  • Karabük21°C

GENÇ ÇİFTÇİ ADAYLARINA 5G`Lİ HİBE DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerine ilişkin hazırlanan ve kamuoyunda genç çiftçilere 30 bin TL hibe desteği olarak bilinen proje ile ilgili bilgilendirme toplantı gerçekleştirildi.

Genç çiftçi adaylarına 5G`li hibe desteği ile ilgili bilgi verildi

30 Mart 2018 Cuma 16:33

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda 24 Mart 2018 tarihinde Resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe giren ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğin uygulama esasları ve Genç Çiftçi Projeleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  Girişimci, Güvenilir, Güçlü, Gönüllü ve Genç(5G) Çiftçi Projeleri Kırsal Kalkınma Desteği Bilgilendirme Toplantısı adı altında gerçekleştirilen programda Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel ürünler, tıbbi aromatik bitki üretimi projesi ile 30 bin TL'ye kadar hibe ödenmesini kapsadığı belirtildi. 2 Nisan 2018’de başlayacak olan başvurular sonucunda 18-40 yaş arası çiftçilere 30 bin liraya kadar, proje karşılığı hibe verilecek. Genç Çiftçilere hibe desteği projesinde son başvuru tarihi 30 Nisan 2018 tarihinde bitecek.

Tarım olmadan hayat olmaz

Bayram; “Üretim, üretmek ibadettir. Tarımsal üretim ise çifte ibadettir. Ünlü bilim adamı Einstein’in bir sözü var diyor ki ‘Arılar yok olursa insanların 4 yıllık ömrü kalır’ diyor. Ama eğer üretim olmazsa, çiftçilerimiz üretim yapmazsa insanların yine çok az ömrü kalır. O yüzden çiftçilerimiz çok önemli. Eğer bugün hayatta ve karnımız doyuyorsa bunu çiftçilere borçluyuz. Tarım olmadan hayat olması imkânsız. Gıdasız bir hayat asla düşünülemez. Biz Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak bunun bilincinde oluşumuzdan dolayı biliyorsunuz değişik destekleme modelleri hazırlıyoruz. Bartın’a baktığımızda gerçekten arazilerimizde ciddi boşluklar var. Bunları değerlendirmemiz lazım. Bu tür projeler ve desteklemelerde bunun için.” dedi. 

Desteklemeleri değerlendirmek lazım

Desteklemelerin önemine değinen Bayram, şu ifadeleri kullandı; “Kısaca desteklemelerden söz edersek birinci desteklemelerimizde tarımsal desteklemeler adı altında mazot, gübre, fındık, fidan desteklemeleri gibi desteklemeler var. Bunlar her müracaat edene belgelerini getirene ödeniyor. Bir diğer destekleme modeli ise yüzde 50 Hibeli Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar. Bu desteklemede de bu yıl 6 projemiz kabul edildi. 2 Milyon TL’ye kadar olan projeler ve en az 30 Bin TL’ye kadar olan projelere %50 hibe veriliyor. Yani 15 Bin TL ile 1 Milyon TL hibe olarak veriliyor. Geçen yıl iki proje kabul edilmişti. Bu yıl ise 6 proje kabul edildi. Bu desteklemelerde el sanatlarından tutun da otele kadar kırsal ve tarımsal üretimle ilgili her alanda destekleme var. İki yıl da iki otel olacak. Mugada’da 25 odalık bir otel bitti 750 Bin TL destek aldı. Bu yılda yine aynı yerde 10 odalık bir butik otel destek almaya hak kazandı.  Yine manda çiftliği var. Makine ekipman projeleri var.

Butik otel destek almaya hak kazandı

Bunlar hep kabul edildi.  Diyelim ki köyde bir atölye açarak tel kırma işlemek istiyorsunuz ya da ahşaptan kaşık veya oyunca üretmek istiyorsunuz. Bununla ilgili yapacağınız projeye yüzde 50 hibe var. Bir diğer destekleme ise IFAD projesi. Daha proje aşamasında ama bu yıl inşallah uygulamaya geçilecek. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu. Birleşmiş Milletlerin verdiği bir fon. Bu fona dayalı olarak Karadeniz’de üç ilde uygulanacak. Sinop, Kastamonu ve Bartın’da uygulanacak. 40 Milyon Euro değerinde. Bartın için ise 40 Milyon TL kadar bir ödenek var. Bu da %50 ile %70 hibeli bir destekleme. Her alanda destekleme yapılacak. 400 metreden yüksek köyler esas alınıyor bu projede. Diyelim ki toplu bir ahır yapacağız. 10 ahır yapılacak. Modern bir ahır olacak.  Buna destek almamız mümkün yine 10 sera veya 10 elma bahçesi ceviz bahçesi gibi bahçe kuracağız. Veya başka projelerle bir araya gelip destek alabiliriz.

2 Nisan’da başlıyor 30 Nisan’da sona eriyor

Son olarak Genç Çiftçi projelerimiz var. Bu yıl 3. yılı. Yaş sınırımız 18-40, 30 Bin TL, hangi projelere verileceği, hangi şartlarda verileceği anlatılacak. Bu projelerle köylerimizde bir hareketlilik olduğunu görüyoruz. İnşallah bu şekilde devam edecektir. Faydalı olmasını diliyorum.  Çok iyi projeler çıkıyor. Bartın’ın boş arazi ve meralarını değerlendireceğiz inşallah. Bununla müracaatlar 2 Nisan’da başlıyor 30 Nisan’da sona eriyor.”dedi.

Deneyimlerini paylaştı

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram’ın konuşmasının ardından ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın projelerinden faydalanan Sütlüce Köyü’nden elma üreticisi Adil Yakışık, Celilbeyoğlu Köyü’nden sığır üreticisi Yunus Saraç, Akpınar Köyü’nden örtü altı yetiştiricisi Durcan Çaylak, Bayıryüzü Köyü’nden Arı yetiştiricisi Selvi Özcan ve Celilbeyoğlu Köyü’nden Koyun yetiştiricisi Erol Saraç tarafından deneyim ve tecrübeleri aktarıldı. Bilgilendirme toplantısı daha sonra Ziraat Mühendisi Gürkan Bozkurt’un proje sunumu ve soru cevap kısmıyla sona erdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.